TAKO JE SVE POČELO

1932-1941 god.

Počeci igranja ženske košarke sežu 80 godina unatrag kad se u Puli igrala ženska košarka.U to vrijeme se Pula nalazi pod talijanskom upravom, te se ženski košarkaški sport već u toj godini prakticirao i odigrana je  prva službena utakmica.Prakticirale su se košarkaške utakmice u srednjoškolskom uzrastu te utakmice izmeđ‘u različitih udruga koje su u to vrijeme djelovale u gradu Puli.Igranje košarke se intenziviralo od 1934 goidine kad su se počela organizirati srednješkolska prvenstva grada Pule,te i čitave regije u što je bio uključena čitava Istra sa Trstom.Novi zamah košarka dobiva 1935 godine kad je otvoren legendarni PATTINAGGIO otvoreni teren, gdje su našli svoje mjesto košarkašice i košarkaši.Najviše uspjeha imale je ženska ekipa G.I.L. POLA : L.Paladin, G.Paladin,Farinella,Rosanda,Setta,Bozzi,Zanchi.Već 1930 godine, igračica Silia Marini je igrala za reprezentaciju Italije na prvoj službenoj utakmici u Nici protiv Francuske.

1945-1993 god.

Osnova ponovnog razvoja i igranje košarke u Puli prvih godina nakon oslobođ‘enja 1945 bila je anglosaknonska okupacija Pule koja je trajala do 1947.godine.Završetkom okupacije ponovno je započelo igranje i razvoj košarke u gradu Puli pa tako i ženske košarke.

DTO  PARTIZAN

Počeci ponovnog  igranja ženske košarke u gradu Puli sežu od 1948 godine ,a od 1950 osnivanjem DTO PARTIZAN te sekcije ženske košarke pri navedenom društvu ženska košarka dobila je krila. Prvi trener kojeg nalazimo je g.MIŠIĆ koji okuplja i vodi žensku ekipu. U radu sa djevojkama pridružuje se Vladimir Šešelja,koji uz igranje za mušku ekipu DTO PARTIZAN trenira i žensku ekipu.Ženska košarkaška ekipa DTO PARTIZAN 1956 god. postaje juniorskim prvakinjama R.Hrvatske,te sudjeluje na završnom turniru prvenstva FNRJ.Ulaskom u finale juniorskog prvenstva FNRJ puljanke postžu najveći uspjeh pulske ženske košarke .U finalnoj utakmici puljanke su poražene od ekipe C.ZVEZDE te završavaju na prvenstvu kao juniorske viceprvakinje FNRJ.

žkk 1956žkk 1956 2

Ekipa DTO PARTIZAN nastupala je u sastavu: KARMEN VALČIĆ,KONCETA MILIVOJ,SONJA CRNOBORI,KLARA ERDESI ,MATILDA SKOREVIĆ,DRAGICA ŠTIMAC,RUŽICA CETINA,MIRA KALAC,ZDENKA KOVAČŒEVIĆ,MINA BERIĆ.

Poslije navedenog uspjeha do 1962 god. košarkašice DTO PARTIZAN bile su uvijek u vrhu ženske košarke u R.Hrvatskoj.Iz te velike generacije košarkašica iz Pule SONJA CRNOBORI prelaskom u Zagreb igra za ekipu MLADOSTI,pruža odlične igre,a ujedno završava Visoku školu za tjelesnu kulturu,gdje magistrira i kao jedina košarkašica u sportskoj znanosti doktrorira te predaje na. Kineziološkom fakultetu.

KK PULA - KK ISTRAGRAĐEVNO

Nakon prestanka rada razliČitih sekcija pri DTO PARTIZAN igrači i igračice prelaze u novoosnovani košarkaški klub PULA,koji je nastao udruživanjem igrača i igračica dvaju pulskih klubova CEMENT i DTO PARTIZAN,te se sele na legendarno igralište PATTINAGGIO i nastavljaju svoj kvalitetan rad i razvoj. U navedenom periodu nalazimo iznimnu generaciju igračica koje su suvereno vladale na prostorima R.Hrvatske.Možda jedna od najtalentiranijih generacija iz Pule nastupala je u sljedećem sastvau:

 

žkk 19701970 2

 

BRANKA RAKIĆ,VANJA FANTOM,SONJA ŽUTIĆ,NADA CVJETKOVIĆ, SONJA VUKOVIĆ,TAMARA DOBRINIĆ,SLAVICA ŽUFIĆ ANA MLADINIĆ,NEVENKA PUTINJA,NADA DEBELJUH,DANICA ROJNIĆ,NATAŠA LASIĆ,LAHORKA HOFJERKA.

,Iz navedene iznimno nadarene generacije najveće dosege polučila je NADA CVJETKOVIĆ koja je igrajući za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije osvojila srebrenu medalju na EU.Postaje članicom INDUSTROMONTAŽE,te dugi niz godina igra za navedenu ekipu i reprezentaciju Jugoslavije s kojom osvaja medalje na balkanskim i EU prvenstvima,te postiže sa ekipom INDUSTROMONTAŽE velik uspijeh postavši prvakinjama Jugoslavije. U navedenom periodu tj.od 1953 pa do 1972 godine u radu sa ženskom ekipom nalazimo trenera Vladimira ŠEŠELJU,koji je bio motor razvoja ženske košarke na poluotoku.U radu sa ženskom ekipom zamijeni ga je prof.Drago BARTOLIƆ koji se je na trenerskoj poziciji zadržao do 1974.god.

KK PULJANKA- KK GRADINE

Prof.Franko BUTKOVIĆ i prof.Mirko JURIČIĆ 1974/1975 god preuzimaju treniranje ženske ekipe i izvanredno rade dugi niz godina (dostižu punoljetnost) 18 god.,te se ženska ekipa natječe dugi niz godina u I B ligi Jugoslavije.Stasaju nove generacije igračica od kojih neke igraju i u različitim reprezentativnim selekcijama Jugoslavije: Zdenka NEKIĆ,Laura NOVICKI,Suzana VRAČAR,Helena POROPAT itd. Osamostaljenjem RH ,HKS je prepoznao kvalitetu pulske ženske košarke te je priključio ekipu KK GRADINA u natjecanje Prve hrvatske lige. Na žalost mnogih nakon dvije prvoligaške sezone ženska sekcija pri KK GRADINE se gasi te se odustaje od igranja ženske košarke. .Navedenim događanjem gubi se kontinuitet dugogodišnje tradicije igranja ženske košarke u gradu Puli.Osnovni razlog navedenih događanja je bila nezainteresiranost i pomanjkanje volje i snage da se osnuje samostalni ženski košarkaški klub.

 

1976 11979

 

19851990

 

ŽKK PULA

Snaga i interes se dogodio 1998 god. osnivanjem ŽKK PULA

 

Website_Design_NetObjects_Fusion
pula ZDRAVI GRAD
LOGO PRIJATELJ DJECE
Logotip_Pule.svg
DOWN SNDROM LOGO
ZKKPULA_LOGO 1